Πεντάλεπτο ετυμολογίας 8/10/2019

Ευχαριστούμε πολύ τη φίλη μας Αννίτα Κυπαρισσούδα για την παρουσίαση των λέξεων "ΚΟΥΡΟΣ" και "ΚΟΡΗ", που έκανε στις 8/10/2019.

Η λέξη "κούρος" με θηλυκό το "κόρη" προέρχεται από τη λέξη "κώρος" που στη δωρική διάλεκτο σήμαινε παιδί, ανδρόπαις, έφηβος, νέος, παλικάρι. Στην ιωνική διάλεκτο λεγόταν "κούρος".

Με τη σειρά της, η λέξη "κώρος" προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα kerh-, που σημαίνει τρέφω, χορταίνω, από όπου προκύπτει και το ουσιαστικό κορεσμός και το αρχαίο ρήμα κορεννύω/κορέννυμι = φέρνω τον κορεσμό.

Οι λέξεις "κούρος" και "κόρη" σημαίνουν το νεαρό αγόρι και τη νεαρή κοπέλα στο τέλος της ανάπτυξής τους, όταν έχει επέλθει ο κορεσμός της ανάπτυξης.

Από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα οι Λατίνοι ονόμασαν τη θεά Δήμητρα Ceres, από την οποία προκύπτει και το ρήμα creccere, που σημαίνει "αναπτύσσω", "καλλιεργώ". Δηλαδή, εκείνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των σπαρτών. Από εκεί λέγονται και τα δημητριακά "cereals". Από την ίδια ρίζα προκύπτουν τα ρήματα create και increase (δημιουργώ και αυξάνω).

Το βίντεο της παρουσίασης


 
Δημοσκόπηση
Πόσο καιρό παίζετε Σκραμπλ;
 
Πόσοι είναι online
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αναζήτηση