Πεντάλεπτο Ετυμολογίας 4/2/2020

Ευχαριστούμε τη φίλη μας Λένα Διδασκάλου για την παρουσίαση του λήμματος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 4/2/2020.

Δεν μπορώ να αποκωδικοποιήσω τα κριτήρια βάσει των οποίων κινήθηκα για να επιλέξω τη λέξη που θα σας παρουσιάσω. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί για μένα στάση ζωής. Χωρίς αυτήν δεν αναπνέω. Προασπίζω τη δική μου και σέβομαι του διπλανού μου. Έτσι με δίδαξαν οι γονείς μου, να ζω ελεύθερη και να σέβομαι την ελευθερία των άλλων.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Εγώ επέλεξα τις τρεις εκδοχές που κατά την άποψή μου είναι οι πλέον αξιομημόνευτες και αντάξιες της δυναμικής που εμπεριέχει η λέξη.

ΕΛΕΛΕΥ + ΘΟΥΡΟΣ. Η λέξη ΕΛΕΛΕΥ είναι πολεμικό επιφώνημα, κάτι σαν το πιο σύγχρονο "ΑΕΡΑ" που όλοι γνωρίζουμε. Το ΘΟΥΡΟΣ είναι επίθετο που σημαίνει ορμητικός, σφοδρός, πολεμικός. Η σύμπτυξη αυτών των δύο λέξεων οδηγεί στη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. (ρήμα: ελαύνω=έρχομαι, διαβαίνω, περνώ, πηγαίνω)

ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΙΝ ΟΠΟΥ ΕΡΑ ΤΙΣ, δηλαδή να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπά (ρήμα: ελαύνω, απαρ. αορ. ελευθείν)

ΕΛΕΥΘΕ + ΡΙΟ. Το ΕΛΕΥΘΕ- προέρχεται από τη λέξη έλευσις (ρήμα: ελαύνω, απαρεμφ. αορ. ελευθείν) και τη λέξη ρίο, η οποία στα αρχαία ελληνικά υποδηλώνει τη στεριά, τη χερσόνησο, εξ ου και "ακρωτήριο". Η αρχική φράση ήταν "ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ" ή "ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ" και ήταν μια ναυτική έκφραση την οποία έλεγε ο καπετάνιος του εκάστοτε πλοίου όταν έπιαναν στεριά και οι ναυτικοί ήταν ελεύθεροι να πάνε στη στεριά και να βρουν τους αγαπημένους τους και τις οικογένειές τους, καθώς και να κάνουν ό,τι άλλο ήθελαν. Από τη σύνθεση αυτών των δύο λέξεων προκύπτει και η λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ως παρότρυνση για να τρέξει κάποιος να κάνει αυτό που θέλει και να βρει εκείνους που αγαπά.

Το βίντεο της παρουσίασης


 
Δημοσκόπηση
Πόσο καιρό παίζετε Σκραμπλ;
 
Πόσοι είναι online
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αναζήτηση